MAM Kvaliteta i sigurnost

Na temelju više od 40 godina posvećenih istraživanja, razvoja i stručnosti, proizvodimo dječje proizvode vrhunske kvalitete koji su izvanredni u svojoj sigurnosti, funkciji i praktičnosti.

 

Naš rad s medicinskim stručnjacima

Svi proizvodi MAM Baby istražuju se i razvijaju u partnerstvu s relevantnim stručnjacima – našim vlastitim, kao i više od 30 medicinskih partnera s kojima surađujemo širom svijeta, poput liječnika (pedijatara i stomatologa), primalja, edukatora za razvoj i znanstvenika.
Zajedno s njima kontinuirano radimo na daljnjim poboljšanjima naših proizvoda i dijelimo svoje znanje čineći rezultate studija dostupnima na našoj web stranici zdravstvenim radnicima.

Od čega su izrađeni proizvodi MAM Baby?

Kada je riječ o odabiru materijala za naše proizvode, sigurnost nam je na prvom mjestu. U principu – mi uvijek koristimo prehrambene sirovine za proizvode za koje je predviđeno da dođu u kontakt sa slinom ili ih je predvidljivo za usta, uz to naši proizvodi prolaze brojna ispitivanja i procese kontrole kvalitete. Dude MAM za bebe podvrgnute su 40 različitih metoda ispitivanja , dok bočice trebaju proći 28 zasebnih testova. Pored toga, laboratorij MAM provodi godišnja ispitivanja postojećih proizvoda. Dude i boce moraju još jednom proći kroz cjelovit program ispitivanja koji su prošli tijekom razvojne faze. Tijekom ovih testova samo na boce i dudice trošimo 12.000 radnih sati godišnje

 

Za proizvodnju dječjih proizvoda poput bočica i duda trenutno nema ništa sigurnije i ekološki prihvatljivije od posebnih i pažljivo odabranih materijala koje koristi MAM. Od desetaka tisuća dostupnih materijala pažljivo odabiremo samo one nekoliko koji su dokazani dugi niz godina i koji su najprikladniji za naše vrhunske proizvode, koji se ističu izvanrednom kvalitetom i sigurnošću. 98% svih sintetičkih polimera (plastike) koje koristi MAM može se razvrstati u dva materijala: polipropilen i silikon. Sa staklenim bocama i dudama s lateks dudama nudimo alternative polipropilenskim (plastičnim) bocama i silikonskim dudama i dudama za boce. Stalno procjenjujemo nove materijale i poboljšavamo sastojke koje trenutno koristimo u smislu zadovoljavanja i premašivanja najviših standarda koji se moraju primjenjivati na proizvode MAM Baby.

 

Više o polipropilenu

MAM za svoje dječje bočice koristi polipropilen (PP) od 2004. PP je krut, žilav i jako otporan na toplinu. Mnogi predmeti za medicinsku ili laboratorijsku uporabu izrađeni su od PP-a jer može podnijeti toplinu u autoklavu za sterilizaciju. PP je otporan na masti i gotovo sva organska otapala. Ima dobru otpornost na umor i gotovo je nesalomljiv, bez mirisa i prilagođen koži. Prikladan je za prehrambenu i farmaceutsku primjenu, fiziološki je siguran i biološki inertan.

Više o silikonu

Proizvodi za njegu dojenčadi izrađeni od silikona zadovoljavaju najviše standarde kvalitete koje zahtijevaju zdravstveni radnici i obitelji. Budući da su otporne na bakterije i lako se steriliziraju. Ne reagiraju s drugim materijalima i ne iritiraju tijelo. Korišteni izvana, interno ili intravenozno, silikonski materijali ne stvaraju neželjene nusproizvode niti izazivaju alergijske reakcije. Silikoni mogu usko približiti postojanost kože i ponuditi iznimno ublažavanje i udobnost u protetici.

Ekskluzivni MAM SkinSoft TM silikon često je od ostalih vrsta silikona. Razvili smo jedinstveni silikon za sisače za bočice i dude u suradnji sa stručnjacima iz istraživanja, razvoja i medicine. Mekši je od ostalih vrsta silikona i savršen je za bebe jer se osjeća poput majčine meke kože. Zahvaljujući svojoj površini protiv klizanja, duda se lako zadržava u bebinim ustima i bebe je vole: 94% prihvaća MAM Teat sa svojom silikonskom površinom SkinSoft TM (istraživanje tržišta 2009-2017, testirano s 1.508 beba).

Više o borosilikatu

Sa staklenim bocama kao alternativom polipropilenskim (plastičnim) bocama, MAM nudi roditeljima mogućnost izbora. Budući da bočice za bebe trebaju podnijeti visoke temperature poput sterilizacije i ozbiljne temperaturne oscilacije, poput prenošenja bočice iz hladnjaka u proces zagrijavanja ili zagrijavanja, staklo koje MAM koristi za bočice za bebe je borosilikatno. Dokazano je da se odupire promjenama temperature za razliku od standardnog stakla. MAM također odabire ovaj materijal zbog svojih strukturnih i sigurnosnih prednosti. Ne apsorbira i ne ispušta mirise, arome ili boje, otporan je na toplotni udar, ogrebotine i drobljenje ili naglo lomljenje.

Više o prirodnoj gumi, koja se naziva i lateks

Jeste li znali da su mnoge naše dudice dostupne i sa sisama od prirodne gume? Što se tiče sigurnosti i kvalitete, lateks je trenutno jedina prirodna alternativa silikonu koju možemo preporučiti.

Prirodna guma, koja se naziva i lateks, dobiva se iz lateks mlijeka stabla gume (stabla hevee). MAM koristi svježu, prirodnu gumu s Tajlanda, gdje se izravno obrađuje. Lokalna proizvodnja omogućuje brzu preradu svježeg gumenog mlijeka, uklanjajući duge transportne rute i s tim povezan gubitak kvalitete. Zahvaljujući posebnom proizvodnom procesu poznatom kao “ispiranje”, prirodna guma ima posebno malu alergiju.

U usporedbi sa silikonom, lateks ili prirodna guma su otporniji na ugrize i mekši, tamnije boje te imaju blagi miris i okus gume. Budući da nudimo proizvode izrađene od oba materijala, roditelji mogu slobodno birati prema vlastitim željama ili djetetovim željama. Što god odaberu, mogu biti sigurni da su oba materijala potpuno sigurna i u skladu s najvišim zdravstvenim i higijenskim standardima.

Od čega proizvodi MAM Baby nisu napravljeni?

Sigurnost je od najveće važnosti za MAM. Zato kažemo “ne”: standardima.

Bisfenol A (BPA):
Ovo je kemijska tvar koja se koristi u proizvodnji PC-a i oštro je kritizirana jer može naštetiti endokrinom sustavu i drugim tjelesnim funkcijama. Zato su sve MAM dudice i bočice za bebe, kao i svi drugi MAM proizvodi, bez BPA.

Bisfenol S (BPS):
Mogući zdravstveni rizici još nisu znanstveno dokazani, ali su u fazi istrage. Svi proizvodi MAM Baby izrađeni su od materijala bez BPA i BPS (BPA Free u skladu s Uredbom (EU) br. 321/2011). 

Olovo (Pb), kadmij (Cd) ili drugi teški metali: 
Proizvodi MAM Baby ne sadrže namjerno dodane teške metale. Boje koje se koriste u našim proizvodima međunarodno su odobrene za upotrebu u prehrambenim proizvodima.

Bioplastika:
Je li plastika na biološkoj osnovi u konačnici bolja od plastike koja se trenutno koristi, veliko je pitanje okruženo s puno “ako”. Ono što nam je najvažnije jest da većina trenutno dostupnih bioplastika nije dovoljno otporna na lomove i otporna na toplinu te se često razgrađuje u kipućoj vodi. Iz tih razloga, MAM je svjesno donio odluku da ne koristi bioplastiku dok se ne zajamče funkcionalne i sigurnosne kvalitete koje zahtijevamo.

Reciklirana plastika:
Trenutno tehnički nije moguće identificirati sve što je ugrađeno u reciklatu. Dok se čistoća dostupnih recikliranih materijala ne može zajamčiti u dovoljnoj mjeri, te materijale smatramo u osnovi nesigurnima za nas. Zbog toga, sve dok se ova situacija ne promijeni, MAM uopće ne koristi recikliranu plastiku ili reciklirani papir.

Naše metode upravljanja kvalitetom i ispitivanja

Dobro nije dovoljno dobro.
Ne ispunjavamo samo najviše standarde za dječje proizvode, mi ih premašujemo – i već smo desetljećima aktivno uključeni u njihovo oblikovanje na europskoj razini.
 

DALI SI ZNAO…?
400.000
godišnje se provode ispitivanja proizvoda kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost proizvoda MAM Baby.

Naši proizvodi podliježu nevjerojatno strogim postupcima kontrole kvalitete i postupcima ispitivanja. Između ostalog, dude se cijede, grizu, razvlače i smrzavaju, boce se bacaju na pod često, kuhaju satima i operu stotine puta u perilici posuđa. Postoji dugačak kontrolni popis za svaki proizvod i svi koji ne uspiju ni u jednom trenutku ne prođu. Na ovaj način možemo biti sigurni da na policu stižu samo najbolji od najboljih.

Nagrada EU za sigurnost proizvoda

S obzirom na širok spektar zahtjeva koje MAM zakonski ispunjava i koje MAM postavlja kako bi zajamčio najveću moguću njegu i sigurnost za bebe širom svijeta, MAM je počašćen nagradom EU za sigurnost proizvoda koja komplimentira tvrtkama koje stavljaju sigurnost potrošača u prvom planu onoga što rade. MAM je 2019. dobio „Posebno priznanje“ za postavljanje i premašivanje standarda sigurnosti proizvoda za dude i opremu za hranjenje beba. To je iznimno jer se ova nagrada obično pripisuje samo jednom proizvodu, a ne cijelom asortimanu proizvoda. Istaknuto kao „Posebno spominjanje“ bila je vodeća uloga MAM-a u razvoju relevantnih sigurnosnih standarda, što je aktivno pridonijelo podizanju razine sigurnosti u cijeloj industriji. Ova postignuća prepoznata su kao MAM-ovo “životno djelo”, što nagradi pripisuje poseban značaj i vrijednost.